Geschiedenis KMVB Oost-Vlaanderen – NBTA België vzw

Hieronder kunt u de historiek nalezen van het Koninklijk Muziekverbond Oost-Vlaanderen. Deze tekst werd een aantal jaren geleden uitgeschreven door wijlen onze voorzitter, de heer Antoine Van den Eede. Uit respect voor zijn bijdrage aan de werking van onze federatie, werd deze tekst integraal behouden.

Het Koninklijk Muziekverbond Oost-Vlaanderen is gesticht op 14 april 1946 te Gent met de officiële benaming “Verbond der muziek- en koorzangvereniging van Oost-Vlaanderen”.
Deze vereniging werd op 17 mei 1952 omgevormd tot V.Z.W.
Het muziekverbond kende zeer snel een groot succes mede door het feit dat wij geen enkele politieke strekking vertegenwoordigen.
De vele festivals, jubileumconcerten, samenwerking en uitstappen naar andere provincies droegen geweldig bij tot het succes van het muziekverbond en dit zowel voor harmonie, fanfare en koor- en zangverenigingen.
In 1978 werd gestart met het herorganiseren van provinciale jeugdsolistenwedstrijden te Gent en in datzelfde jaar werd reeds het Nationaal Jeugdsolistentoernooi georganiseerd in de stadsschouwburg te Sint-Niklaas.
In 1985, “Het jaar van de muziek”, werd gestart met een jeugdmuziekdag te Wachtebeke. Het werd een grandioos succes. Deze manifestatie in het prachtig provinciaal domein te Wachtebeke, werd dan ook ieder jaar herhaald en vele honderden muzikanten en tientallen dirigenten hebben er voor de eerste maal in een groot orkest gemusiceerd of gedirigeerd.
Internationaal heeft Oost-Vlaanderen steeds een belangrijke rol gespeeld in het nationaal- verbond.
Martin De Rijck was verschillende jaren penningmeester van het C.I.S.M., Maurice Torrekens vertegenwoordigde vele jaren ons land bij C.I.S.M., Antoine Van den Eede vertegenwoordigde ons land bij C.I.S.M. en was lid van de C.l.S.M. Commissie “Drum-Buggle en Pijpers Band”. Hij was ook lid van de “Union muzikale interregional” en de ”Europese gitaren en mandoline assocecien”.
In 1994 kreeg de vereniging een nieuwe naam, “Muziekverbond van Oost-Vlaanderen”.
In 1996 wordt aan de vereniging de titel “Koninklijk Muziekverbond van Oost-Vlaanderen” toegekend.
Het Koninklijk Muziekverbond Oost-Vlaanderen zinderde van bedrijvigheid, de ene muzikale manifestatie volgde de andere op. Alle muziekgenres kwamen aan bod, hafabra,  blaaskapellen, koren, Majoretten en Twirling.
Sinds de bestuurswisseling in 2000 wordt de vereniging bestuurd door haar huidige voorzitter Antoine Van den Eede.
Na een volledige reorganisatie in 2002 begint voor het KMVB-OVL in 2005 aan een nieuwe bloeiperiode.
NBTA-België  word officieel aan het KMVB-OVL toegevoegd, de samenwerking met de stad Gent word uitgebreid en er worden ongeveer 20 concerten  onder de naam Artevelde concerten  georganiseerd op de vrijdagmarkt te Gent.
In 2009 komt er een internationale samenwerking op gang om concerten te organiseren en in 2010 gaan wij 4 concerten organiseren met buitenlandse groepen.
Met NBTA  bereiken wij in 2009 een hoogtepunt met de organisatie van het wereldkampioenschap baton Twirling in de topsporthal-vlaanderen te Gent.
meer dan 3000 atleten  uit de ganse wereld verbleven gedurende 5 dagen in onze provinciale hoofdstad .De resultaten van onze Majoretten en Twirling groepen blijven niet uit en er worden prachtige resultaten behaald in internationale wedstrijden.
Het Koninklijk Muziekverbond Oost-Vlaanderen is opnieuw een vereniging die bruist van activiteiten. Op 14 april 2011 zal het KMVB-OVL 65 jaar zijn wat zeker met de nodige luister zal worden gevierd. Dit is zeker geen eindpunt en gaan zeker met dezelfde betrachting verder.Lang leve het Koninklijk Muziekverbond Oost-Vlaanderen

Antoine Van den Eede